DUX COMPUTER DIGEST

 

Site Search

Site Info

Home » Forums » Forum Archives » Motherboards, Chipsets, Processors, & Memory » Topic # 600

via-ati problem
dfoskey1 Dec-14-01 02:31 AM
i have a shuttle ak11 mb with via chipset. running a amd 900 t-bird cpu.using ati rage fury 32 meg video. system locks up randomly.have updated 4 in 1 drivers,video drivers,direct x.

1. RE: via-ati problem
Rancher Dec-14-01 03:06 AM
In response to message 0
Gotta have more info here guy. What OS? What was you doing when it locks? Did you try & replace an older vid card? Is the sound working? IRQ conflic prolly.

10. RE: via-ati problem
Cy Dec-17-01 02:41 PM
In response to message 1
Well im only 15 so i dont know too awful much but i installed a ATI Radeon 32mg AGP card on my system with a Soyo 7VCA mobo (via apollo pro chipset) and it locked up at the screen saver screen and other random locations. I was running on win ME.

2. RE: via-ati problem
dfoskey1 Dec-14-01 03:20 AM
In response to message 0
LAST EDITED ON Dec-14-01 AT 03:31 AM (GMT)

win 98se,everything else seams ok. usually locks up when on net. has locked up randomly at no certain time-put in date,time,and what you were doing when it locked up or crashed.

12/8/01 - 2:53 p.m.-- came in to play solitair but was locked up before hand
12/11/01- 1:38 a.m. -- typing in chat room & locked up
12/11/01- 12:13 p.m.-- playing Bejeweled (desktop) & locked up had almost 17,000 points!!
12/11/01- 12:16 p.m.--was on-line Bejeweled had just checked for updates.Was closing ok window & locked up again
12/12/01- 12:11 a.m.--was playing Bejeweled (desktop) & locked up 5,000 points!
( Also it re-arranged the desktop when it re-booted) .no irq conflicts


3. RE: via-ati problem
Rancher Dec-14-01 03:56 AM
In response to message 2
How much ram, how big hard drive & free space? What sound board ya using, sblive value? Check the memory sharing in deviceman. If not an irq gotta be mem, dma, ahhhhh do ya got those windoz temp files removed? C:\windows\temp checkum out & delete um.

4. RE: via-ati problem
dfoskey1 Dec-14-01 04:15 AM
In response to message 2
128 mb ram new 30 gb hd, on board sound, can't find any conflicts in dev man

5. RE: via-ati problem
Rancher Dec-14-01 05:08 AM
In response to message 4
I would try this: in the bios, diable on board sound; save/exit. when windozs comes up ya mite have ta disable puters sound. now see if it still locks up. If not, unintall what on board sound ya have in deviceman, reboot, go to bios, enable sound, follow 'found new hardware' menu to reenstall sound. Even if dm sees no conflicts there still is a crossup of sorts..

6. RE: via-ati problem
dfoskey1 Dec-14-01 12:09 PM
In response to message 5
thanks for your help. i will try and let ya know

7. RE: via-ati problem
dfoskey1 Dec-14-01 10:52 PM
In response to message 6
it was a dma prob disabled sound and blew out video driver,reinstalled video and sound now think it is ok thanks for your help!!!

8. RE: via-ati problem
Rancher Dec-15-01 00:36 AM
In response to message 7
Uh Huh dynamic memory access, I call these probs memory cross overs. Goodluck

9. RE: via-ati problem
dfoskey1 Dec-17-01 03:02 AM
In response to message 8
larry, the prob came back, so i changed video cards,removed the sound and still have prob.the io read data port for isa plug and play enumerator is showing the resources for this device do not match any known configurations.gives option to set conf manually, but when i do and reboot,they reset to same

11. RE: via-ati problem
lbyard Dec-17-01 08:05 PM
In response to message 9
Did you try removing them (the drivers)?

12. RE: via-ati problem
Rancher Dec-17-01 08:59 PM
In response to message 0
<http://support.ati.com/faq/index.html> There is lotsa help for ya here.

| Home | Guides | How to | Reviews | Online Store | FAQ | Forums | Forum Archives |
| Links | News | Newsletter | About Dux | Advertising | Contact Info | Privacy |