DUX COMPUTER DIGEST

 

Site Search

Site Info

Home » Forums » Forum Archives » Other Computer Problems » Topic # 423

windows xp error code 10
zbenjamin Mar-24-02 12:57 PM
I recently reformatted my hard drive and installed windows xp pro. Now, when I boot my computer my geforce 2 mx400 pci video card does not start properly. In device manager, it sais "error code 10 Device cannot start". When I click uninstall device then search for new hardware, windows assigns the card an irq and it works perfectly. I do have an onboard agp card (sis 530/620). Is there any way to fix this? thanks in advance for any information. Windows XP always installs its own drivers too.

1. RE: windows xp error code 10
lbyard Mar-25-02 12:34 PM
In response to message 0
Most onboard adapters can be disabled in the CMOS Setup or with a jumper on the motherboard. Larry

2. RE: windows xp error code 10
zbenjamin Mar-25-02 03:15 PM
In response to message 1
I did disable the onboard card in windows but the problem still occurs on the geforce. Is there any way to fix this?

3. RE: windows xp error code 10
lbyard Mar-26-02 10:52 AM
In response to message 2
PC Chips motherboard? Larry

4. RE: windows xp error code 10
zbenjamin Mar-26-02 11:59 AM
In response to message 3
Its an old compaq and I can't seem to find the name of the motherboard. It has a sis chipset and the cpu is an amd-K6 450mhz. The card worked fine when I was using xp as an upgrade from windows 98. Thanks for any help

6. RE: windows xp error code 10
lbyard Mar-26-02 12:23 PM
In response to message 4
Try another PCI slot. Larry

7. RE: windows xp error code 10
zbenjamin Mar-26-02 12:29 PM
In response to message 6
Thanks for the advice but I have already done that. I also tried pulling out the nic and modem to see if they were conflicting but that did not work either.

8. RE: windows xp error code 10
lbyard Mar-27-02 12:19 PM
In response to message 7
Who made the display adapter? Larry

9. RE: windows xp error code 10
zbenjamin Mar-27-02 05:12 PM
In response to message 8
Its a PNY Technologies Verto GeForce 2 MX400 64 meg pci graphics card

10. RE: windows xp error code 10
lbyard Mar-28-02 02:12 PM
In response to message 9
I visited the manufacture’s web site. Windows XP drivers are at http://www.nvidia.com/view.asp?PAGE=windows2000. Installing them might solve the problem. They had some rather good FAQs. Here’s a couple that might help. Larry

Question
Why am I having problems with my system after installing my PNY Verto GeForce Graphics card? Graphics card?

Answer
Try these following options:
· Try upgrading to the latest driver for the video card…The latest DetonatorXP can be obtained from www.nvidia.com Note: Remember to uninstall all drivers and reboot your system prior to installing your new card.
· Change the refresh rate of your monitor to optimal. Or set it to Adapter Default, then Optimal, 75Hz, 80Hz, or 85Hz. Also verify that your monitor is selected as plug and play.
· Remove all device cards, re-install the video card - after it is working properly, then re-install the other devices one at a time installing the sound card LAST.
· Reinstall you monitor’s specific driver…during the install of the graphic card it may have been reverted to plug and play standard
· Reduce the AGP Bus Speed in you system’s BIOS from 4x to 2x or the lowest speed possible.
· If your system is freezing, or your picture lagging, try moving all other cards as far away from the graphic card in another PCI slot as far away from the video card. Also try putting a fan on the system to cool the card down.
· Try the Troubleshooting Tab of the Advanced Settings of your graphics card (Windows 2000), or System Control Panel / Performance / Graphics (Windows NT 4), and set the Hardware Acceleration slider one notch down. This change may make your system faster and more stable, but it is possible that you will not be able to overclock.
· If you’re running Windows 2000, the mouse pointer shadow might be enabled. Disable it in the Control Panel / Mouse / Pointer and de-activate the mouse shadow.
· If you have a USB mouse that can be moved to PS/2, try using the PS/2 port instead. It may fix the problem without having to perform any of the above solutions.
· Try using 16-bit color mode instead of 32-bit color mode.
· Search for 'unreal' in your registry - if you find an entry under “Mouse\Exceptions”, remove it.
· Verify that your power supply is providing at least 250 watts of power (180 or 200 watts most often does not supply enough power to run our cards).
· Turn off “Vsync” and/or “Anti-Aliasing” Click here for additional Information about Anti-Aliasing.
· Verify that any on-board video is disabled.
· A newer version of your drivers may be causing a conflict within your system. Click here to download an old driver for your card.
· If you have Sound Blaster Live™ installed - remove the card and un-install the Sound Blaster software. Then re-install the graphic card and have it set to run at optimal mode. Then reinstall the Sound Blaster Live. The sound card may be sharing IRQ’s and consuming too much of the system resources.

There could also be an IRQ conflict with another device in your system. One of the following devices is usually responsible for the IRQ problem - (Ethernet Card, Sound Card, or Modem). They could be in conflict with the newly installed video card. To rule these out, remove all of them, insert the graphics card and boot up the system. After you install the graphics card, if no errors occur, reinstall each of the other devices one-at-a-time (Install the modem - then boot up. Then the Ethernet card if there is one. Then put the Sound card in last, as this one is most often the one that causes the most trouble) to let the system set the IRQ usage.

Question
If I have onboard video, how do I disable it when I install your new video card?

Answer
Every Motherboard maker has different implements in setting up the display priority of the slots. If you add a PCI VGA card on a PCI VGA based board, there's no problem for the board to see your add-on card as the first display. If you add on a PCI VGA card on a AGP/Super AGP VGA based board, you will need to set up the display priority.
Some of them will implement it in the BIOS, in the item "Integrated Peripheral", "Initial Display First", you can choose "PCI slot". However some other makers do the setting by jumpers, you need to refer to your manual or contact the makers for further help.
After you finish the hardware part, you can remove the onboard VGA driver from your system. Please go to "Control Panel", "Add/Delete programs" to remove the driver. Please ignore the exclamation mark that appears in the Device Manager, if you have already install your second card successfully. It won't influence your VGA display.


| Home | Guides | How to | Reviews | Online Store | FAQ | Forums | Forum Archives |
| Links | News | Newsletter | About Dux | Advertising | Contact Info | Privacy |